Това са тримата независими депутати Валентин Николов, Огнян Тетимов и Димитър Карбов, които преди това се отцепиха от "Атака", предаде Дарик радио. 

В декларация те посочват, че не приемат съставянето на нова политическа формация от лидерски и семеен тип, каквато се надявали да не бъде НДП. Оказало се обаче, че тъкмо Стоянов ще бъде лидер, а Георгиева негов заместник, което било в разрез с предварителните разговори, обясни Карбов пред журналисти в парламента.

"Партиите се създават по идеологически признак, а не по семеен и това не отговаря на разбиранията ни за модерна и демократична партия. Убедени сме, че в България има нужда да бъде създадена истинска модерна, патриотична и демократична политическа формация, която да сложи край на екстремизма, ксенофобията, конфронтацията и кресливия национализъм", мотивират се тримата независими депутати в декларация, цитирана от БТА.

Те заявяват, че няма да прекратят усилията си в търсене на новия смисъл на българския национализъм и ще продължат да търсят вярната формула за реализацията на идеите си и тези на избирателите им.

Димитър Стоянов, който беше изключен от "Атака", след като се опълчи на лидера й Волен Сидеров, учреди новата си партия на 25 март. Зад него застана и майка му и вече бивша съпруга на Сидеров, която тогава публично заяви, че партията няма да е от лидерски тип, както е "Атака".

Стоянов пък призна, че НДП няма да е на всяка цена срещу правителството и дори напротив – ще се стреми да го подкрепя, доколкото политическите възгледи на двете страни го позволяват, защото е важно за страната да има стабилен кабинет.

"Предатели и ренегати не могат да създадат нищо ново. Предател веднъж – предател за цял живот, казва народът. Кое е новото тук, какви са идеите на тази партия? Това е един обикновен опит да бъда дублиран", коментира самият Волен Сидеров, след като вече бившето му семейство създаде своя партия.

В устава на НДП е записано, че първата й задача е постигане на икономически растеж, чрез ефективно и пълно усвояване на средствата по всички програми и фондове на ЕС със специален акцент на достигането им до дребния и среден български предприемач. Сред приоритетите им са още сигурност на гражданите чрез "реорганизация на полицейския апарат", "пряк избор на съдии и магистрати" и промени в Конституцията.

Вчера пък бе съобщено за втора вълна напуснали ДСБ - 17 души се разделиха с Иван Костов след първите четирима отцепници. Част от тях се присъединяват към политическото движение на Меглена Кунева, което се очаква да стане партия.